Eind september startte de beginnersgroep onder leiding van trainster Franciene Ramakers. Ondanks Corona wist zij de lopers te blijven motiveren om na 10 weken training te eindigen met een 5 km wedstrijd. Hierbij een enthousiast verslag van één van de lopers.

Internationale (Nederland-Belgische deelnemersveld) kennismaking van beginnende en her-intredende “hardlopers”. Grauw grijs en koude vochtige lucht. De ongewenste combinatie van een recreatie “loper”, de juiste ingrediënten van een duur atleet. 
Vanmorgen voelde menig beginner bij de 5 km van Engelen een mix van bovenstaand. 

10 weken training, onder COVID-19 omstandigheden, weerhield een groep van plm. 15 atleten er niet van om uit de stoel te komen en de sportschoenen aan te trekken. 10 weken opbouwen van niets naar iets. Lopen-hardlopen doet iets met je. Een eenvoudige sport beoefening waar weinig geld en attributen voor nodig zijn in vergelijking met veel andere sporten. Van huis uit, kilometers maken, huis in, douchen en klaar is kees. Een voldaan gevoel overmand je. Zeker voor een beginner of her-intreder is blessure-vrij blijven de garantie voor veel loop plezier. Daarom is de bezielende en belangeloze bijdragen van de trainers zo waardevol. Voortdurende waarschuwingen rustig aan opbouwen. 

Vanmorgen 12 december 2020 starten we, met een gewaarborgd COVID-19 groepje, aan onze vuurdoop van 5000 meter hardlopen als eindexamen. Zelfs nu zag ik enkele van ons “atleten nerveusheid”. Grote parkeerplaats Engelenmeer als startpunt. Eerst opwarmen, zeer belangrijk. 
Aanduidingen van parcours en looprichting is duidelijk op de grond aangegeven. Natuurlijk lopen we links om gezien te worden maar ook tegenliggers in de gaten te houden. Drie groepjes worden gevormd waarvan begeleiders zich ontfermen over de beginners/her-intreders. 
Advies rustig opbouwen en luisteren naar je lichaam. Iedere 1000 meter een aanwijzing. 
Iedere bocht links- of rechtsaf wordt aangegeven. Tegen het einde nog wat aanmoedigende tekst van “je bent er bijna”….
Journalisten en fotograaf langs parcours die de verhitte gezichten van atleten vastleggen. 

Een hindernis vlak voor de finishlijn, in vorm van heuvel op en af, verhoogd de hartslag maar menig atleet weet er toch nog een sprint uit te persen. Fotofinish, gejuich, en water flesje toe is de prijs, maar de basis is gelegd voor een veelbelovende amateur sport carrière. Al was het maar om die stoel uit te komen en calorietjes vaarwel te zeggen.  Lopen, simpel maar GROOTS tijdverdrijf.