Hardlooptips

Het is belangrijk om je niet te warm te kleden en je vooral te beschermen tegen de wind. Afhankelijk van de temperatuur en de weersomstandigheden zijn meerdere lagen dunne kleding beter dan één dikke trui. Vooral in het winterseizoen is het dragen van zogenaamde “thermo” onderkleding aan te raden.
Dure schoenen zijn niet per definitie goede loopschoenen. Indien je nog geen specifieke loopschoenen bezit, wacht dan nog even met de aanschaf hiervan. Na enkele trainingen weet je wellicht beter waar je op moet letten bij de aankoop van schoenen en ook waar je deze het beste aan kunt schaffen. Uiteraard kunnen de trainers hierbij adviseren.

Het onderhoud van loopschoenen 
Als je zolang mogelijk plezier wilt hebben van je loopschoenen, dan kun je het onderstaande ter harte nemen.

Levensduur
Loopschoenen gaan zo’n 1000 kilometer, of twee jaar, mee. De slijtage van de schoenen valt dan vaak wel mee, maar daarna zullen de schokdempende materialen teveel van hun kwaliteit hebben verloren om de klappen die tijdens de landing van de voeten optreden, nog afdoende te kunnen opvangen. De levensduur van de loopschoenen kan worden verlengd door de schoenen regelmatig te luchten, wat rust te geven, en, als dat nodig is, te laten drogen.

Luchten/drogen/rust
Laat de loopschoenen na gebruik lekker uitluchten, haal de inlegzolen eruit. Natte loopschoenen dempen minder goed. Bovendien wordt de levensduur van de loopschoen verkort, als er met natte loopschoenen hardgelopen wordt. Je kunt ze het beste laten drogen door er krantenpapier in te doen (eerst de inlegzool eruit halen) en de schoen dan aan de vetertong met een wasknijper aan een waslijn op te hangen. Haal het krantenpapier er na circa 3 uur uit en laat de loopschoenen verder drogen. Zet de schoenen nooit te drogen bij de verwarming. De materialen waar de schoenen van gemaakt zijn kunnen hard worden en daardoor scheuren.
Als je bijna elke dag je loopschoenen gebruikt, dan kun je de levensduur van je loopschoenen aanzienlijk verlengen als je niet steeds op hetzelfde paar schoenen loopt. Ook loopschoenen hebben ‘rust’ nodig, moeten herstellen. Ook het hardlopen op schoenen die nog niet helemaal droog zijn, verkort de levensduur van de schoenen. In beide gevallen zal de schokdemping eerder uit de schoenen verdwenen zijn. Als je gemiddeld vier keer per week traint, is het raadzaam om een extra paar loopschoenen aan te schaffen.

Spier- en peesirritaties
Bij gladheid kunnen spier- en peesirritaties ontstaan omdat je op een gladde ondergrond meer moeite moet doen om niet weg te glijden. Eén van de meest beruchte spier- en peesirritaties, is die van de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen (adductoren) in de lies.
Naarmate je harder loopt, heb je een groter risico om weg te glijden en moeten deze spieren meer corrigeren. Overbelasting en pijn dreigen dan te ontstaan, met name ter plaatse van de peesaanhechting aan de onderrand van het schaambeen. Als er eenmaal een echte blessure is ontstaan, kan het weken of zelfs maanden duren voordat je daar weer vanaf bent. Je kunt de kans op deze blessures zelf zo klein mogelijk maken.
Besteed ruim aandacht aan een warming-up en cooling-down met daarin aandacht voor rekoefeningen, met name voor de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen. Pas het tempo aan de gladheid aan of vervang de looptraining een keer door een andere vorm (van totale lichaams) training als de weersomstandigheden echt te slecht zijn.