Nu het zo koud is, is het van belang dat we goed letten op onze kleding, ons drinken en ook op stilstaan bij  rekken e.d.

Het is verstandig om niet teveel stil te staan. Je koelt veel te snel af.  Rekoefeningen moeten nu zoveel mogelijk dynamisch zijn. Dus in beweging. Ook de pauze momenten tijdens snelheidstrainingen moeten actief zijn. Blijf in beweging, want je koelt te snel af. Rekken na de training, doe het binnen en/of onder de douche.

Vergeet niet te drinken. Tijdens de kou merk je niet dat je veel zweet. Toch verlies je veel vocht. Het vochtverlies kan snel oplopen tot een liter per uur. Drink dus ook bij koud weer. 2 % vochtverlies, voel je en heeft rechtstreeks invloed op je prestaties. Weeg je 60 kg, dan is 2 % 1,2 liter. Dus zonder drinken gaan je prestaties door vochtverlies al substantieel achteruit na 1 uur lopen.

Let op je kleding. Niet te warm en niet te koud. Houdt rekening dat bij lange duurlopen, meer dan 1 uur, je lichaam steeds meer problemen krijgt om zichzelf op temperatuur te houden. Doe bij lange duurlopen een extra laagje aan, of zorg dat je een extra laagje bij hebt. Zeker bij kou is het van belang om in het begin van je loop de wind tegen te hebben en aan het eind in de rug. Je bent aan het eind bezweet en dan extra afkoeling door de wind is niet echt fijn. Let hierop bij vertrekt en bij het uitstippelen van je route.